Barbora Kotoun: Proč jsme v IKEA věnovali nábytek za 9,8 milionu neziskovce Sto skupin

16.9.2022

Báro, v první řadě velké díky! Moc si vážíme, že se nás IKEA rozhodla podpořit, a mám radost, že spolu můžeme udělat i tenhle rozhovor. Vezmu to od začátku:

Jak vypadá tvoje role v IKEA?

Velmi různorodě. Jako manažerka udržitelnosti mám spolu se svým týmem na starost celou řadu projektů od rozvoje nových cirkulárních služeb, přes snižování klimatické stopy až po boj s domácím násilím.

A co řešíš právě teď? Posledních pár měsíců?

Posledních pár měsíců bylo hodně turbulentních kvůli Ukrajině. Od prvního dne války jsme aktivovali pracovní skupinu, která vyhodnocuje a rozhoduje o projektech a pomoci, kterou IKEA poskytne. Tím, že jsem tuto skupinu vedla, musela jít spoustu jiných aktivit stranou. Ale jsem ráda, že i tak se nám teď podařilo spustit několik cirkulárních novinek, navýšit podíl elektroaut nebo dokončit udržitelný report. Nicméně nejvíc nás na srdci samozřejmě hřeje právě pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny, na kterou jsme věnovali zhruba 60 milionů Kč pro Česko, Maďarsko a Slovensko.

S čím už jste za IKEA pomohli?

Už třetí den války jsme poslali první materiální pomoc na hranice. V první vlně šlo hlavně o přikrývky, polštáře a dětské položky jako např. přebalovací pulty a nočníky. Během prvního týdne jsme také vybavili několik registračních center, kde jsme kromě kancelářského nábytku zřizovali i tolik potřebné dětské koutky jako místo prvního odpočinku a odreagování po náročné cestě.

Druhá fáze pomoci bylo vybavování dočasných, ale i střednědobých ubytovacích kapacit a pomoc vlastním zaměstnancům.

Třetí fáze podpory je ta, které se věnujeme stále. Tedy podpora dlouhodobých  projektů, které systematicky řeší integraci ukrajinských občanů. Napříč Českem, Maďarskem a Slovenskem zatím máme hotové nebo rozpracované projekty v hodnotě cca 48 milionů korun, zahrnující přes 159 000 produktů a s dopadem pro více jak 50 000 lidí, kterým naše projekty pomohly.

Barbora Kotoun

Bára působí jako manažerka pro trvalou udržitelnost pro region Česko, Maďarsko a Slovensko. Jejím hlavním úkolem je zapracovat do každodenního fungování značky IKEA a do jejího maloobchodního řetězce strategické cíle společnosti Ingka Group, které se týkají udržitelného rozvoje a oběhového hospodářství. IKEA chce být totiž do roku 2030 klimaticky neutrální a jeden ze způsobů je aplikace principů cirkulární ekonomiky a předcházení vzniku odpadů.

Studovala Mezinárodní ekonomii v Belgii a ve Francii, věnovala se výzkumu dopadu regulací EU na udržitelný módní průmysl, vedla nákupní oddělení Freshlabels, žila v Číně a baví ji malování nebo příprava čajového ceremoniálu.

Bára (Geršlová) Kotoun na LinkedInu →

Co musí mít projekt, který chcete podpořit?

V první řadě musí dávat smysl. Hledáme projekty, které měřitelně pomohou relevantnímu počtu lidí. Kategorizujeme projekty do tří skupin:

  1. Projekty, které dočasně pomáhají tam, kde je potřeba okamžitá pomoc
  2. Projekty, které reálně zlepšují život zranitelným skupinám
  3. Projekty, které dokážou změnit život, tzv. transformační projekty

Ty jsou samozřejmě náročnější na implementaci, ale můžou mít největší dopad. Projekty, které podporujeme, se musí věnovat jedné z definovaných zranitelných skupin, musí být dlouhodobé a zároveň by měly zaručit i kontinuitu pomoci (př. pokud darujeme materiální pomoc, chceme, aby se produkty i po skončení projektu posunuly na nějakou další pomoc).

Co naopak mít nesmí? Máte nějaké červené vlaječky?

Samozřejmě nám jde hlavně o to, aby projekty, které podpoříme, šly opravdu k potřebným. Červenou vlaječkou pro nás tedy může představovat, když není jasné, kdo neziskovou organizaci vede, když jim není vidět pod prsty. Nebo když chybí strategie, jak naši pomoc využít.

A proč jste se rozhodli podpořit nás?

Věříme, že Sto skupin spadá právě do kategorie transformačních projektů, které budou pomáhat dlouhodobě. Situaci ohledně uprchlické krize sledujeme od začátku a jsme v pravidelném kontaktu s neziskovými organizacemi, samosprávami, vládou a dalšími odborníky. Vzhledem k tomu, že 90 % přicházejících Ukrajinců jsou ženy s dětmi, vnímáme, že nedostatek kapacit ve školách a školkách je primární bariérou zaměstnání.


Věřím, že projekt Sto skupin pomůže se správnou integrací, vyřešením systémového problému a se zjednodušením přístupu k práci.


Čím jsme vás přesvědčili?

Systémovým přístupem. Moc se nám líbí, že projekt nabídne kapacity nejen ukrajinským, ale také českým dětem a navíc vytváří pracovní místa. Věříme, že má potenciál rozvířit vody vzdělávání dětí v předškolním věku i v dlouhodobém výhledu. To je přesně něco, za čím chceme stát - pokrytí aktuální potřeby skrze řešení dlouhodobého problému. Proměny interiéru jsou navíc z pohledu IKEA velmi přínosné, jelikož spojujeme naše největší know-how s pomocí, a to nás moc těší.

Na co bychom si podle tebe měli dát pozor?

Řekla bych na správnou integraci. Je to podle mě velmi citlivé téma. Jak dosáhnout toho, aby se ukrajinské i české děti cítily ve skupině jako doma nebo s kamarády, u kterých nezáleží, z jaké země pochází nebo jakým jazykem mluví.

Abychom skutečně založili sto dětských skupin a posunuli kvalitu předškolního vzdělávání v Česku, potřebujeme hodně peněz, partnerů a podpory. Když pominu dotace od MPSV, koho dalšího bychom měli oslovit?

Myslím jakoukoli velkou firmu, které není lhostejné společenské dění v České republice. Věřím, že Sto skupin nabízí dobré řešení konkrétního problému a kdokoli, kdo se zajímá o dětí nebo vzdělávání, by mohl takový projekt podpořit. Zároveň by mi dávalo smysl se potkat i s investory z oblasti tzv. dopadového investování.

Kdybys mohla mít jedno přání, které bychom vám za Sto skupin mohli splnit, co by to bylo?

Vykouzlit na tváři úsměv tisícům dětí, které poprvé přijdou do dětské skupiny a budou se tam cítit příjemně a rádi se tam vracet.

Co dalšího ti v poslední době udělalo radost?

Myslím si, že posledních 6 měsíců ukázalo, co všechno nám může dělat každý den radost, i když to bereme jako samozřejmost. V poslední době si opravdu nejvíc vážím toho, že mám možnost být součástí přímé pomoci lidem, kteří to teď tolik potřebují.

Díky moc za podporu - vážíme si toho!


---

📌 Přidejte se a podpořte nás

Zakládáme dětské skupiny a firemní školky po celém Česku, abychom doplnili chybějící místa ve školkách. A abychom to zvládli, potřebujeme vhodné prostory, dobrovolníky, peníze, stovku počítačů, tři auta a spoustu dalších věcí…

Mrkněte, co nám nejvíc pomůže →

Nebo na článek Big Ask for Help, kde shrnujeme možnosti zapojení pro firmy, veřejnost, pro města a obce, pro eventy i pro ty, kdo mají jen 5 minut.


Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články