Jdeme do sněmovny bojovat za dětské skupiny

3.10.2022

Včera mi přistála v mailu pozvánka na jednání v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Nejsme sice se Sto skupin v předškolním vzdělávání tak dlouho, ale za posledních 6 měsíců jsme při zakládání dětských skupin napříč republikou narazili na tolik nesmyslů, že už to vydá na článek. Dva příklady z praxe za všechny:

Mohli jsme otevřít dětskou skupinu u Ostravy 💡

Narazili jsme na volný prostor připravený pro dětskou skupinu kousek od Ostravy. Není to hezký příběh - původní provozovatel na ni před lety získal dotace od EU (ty už dnes nejsou), ale nezvládl ji udržet v provozu, sbalil zbytek peněz a zmizel. Na detaily se radši neptejte.

Pro nás to ale vypadalo jako super příležitost. Hotové a zkolaudované prostory se všemi úpravami, co jsou potřeba. Dva únikové východy, samostatná koupelna pro personál a pro děti (s malými umyvadélky a záchodky), správně dimenzovaná a vybavená kuchyně... Mohli jsme mít dětskou skupinu bez práce.

Ale ne. Nemohli.

❗️Problém číslo 1

Ukázalo se, že prostory nemůžeme jen tak převzít po původním provozovateli. Museli bychom znovu řešit certifikaci od hygieny i od hasičů, přestože jimi ten prostor už jednou prošel. Navíc ještě rekolaudaci. Z dětské skupiny na dětskou skupinu. Tj. znovu řešit papírování, které trvá měsíce.

Je to asi jako byste si pořídili chalupu v Jižních Čechách (kdo by nechtěl), a museli ji při koupi znovu kolaudovat. Z chalupy na chalupu.

❗️Problém číslo 2

Abychom mohli skupinu provozovat, potřebujeme zároveň zápis v rejstříku MPSV. Ten se váže ke konkrétní lokaci (adrese) a na tomhle místě už dětská skupina byla. Jenže majitel spolku, který ji původně provozoval, už několik let není k zastižení. MPSV na něj nemá žádnou páku a my zároveň na stejnou adresu nemůžeme zapsat jinou dětskou skupinu.

Byrokracie versus praxe 2 : 0.

Tu lokaci jsme nakonec pustili. Majitel ji znovu zrekonstruuje, překolauduje, a nabídne k pronájmu jako bytové prostory. Ale je to škoda, mohla tam být dětská skupina.

Možná jsme to mohli s úřady řešit dál a nakonec to nějak prorazit, ale majitel každý měsíc přichází o nájem a my máme desítky dalších lokací, které řešíme, takže to nedávalo smysl.

Tak, tolik na ukázku. Takových příběhů máme třeba dvacet. Tohle konkrétní neštěstí z Ostravy je ale relativně vzácné. V Brně taky navazujeme na jiného majitele a jde to. Ale stejně - nesmyslných překážek a zbytečného papírování je při zakládání a provozování dětských skupin spousta. Píšeme si seznam. A přesně tenhle seznam si vezmu s sebou na diskusi do sněmovny.

📌 Další novinky za poslední týden

Jen v rychlosti:

  • Získali jsme finální potvrzení od hygieny pro dětskou skupinu v Ostrově a do týdne otevíráme. Tadá!
  • Připravujeme dětský koutek na Disraptors Summit 11. října v Praze a na Happiness at Work 13. října.
  • Jako CMO se k nám do týmu přidala Inka Zikešová. O tomhle by se mělo psát na Médiáři.
  • Jako šéfka HR se k nám přidala Katka Bláhová. O tom by se mělo psát na HR News.
  • O nás, firemních školkách a dětských skupinách vyšel článek v Magazínu LMC.
  • Pro budoucí skupiny jsme rozjeli hledání pedagogů v Brně, v Praze v Karlíně a na Vinohradech.
  • Při hledání architektů se nám za týden přihlásilo přes 30 lidí, vybrali jsme dvě Ukrajinky a nejradši bychom je zaměstnali obě.
  • Potvrdili jsme teambuilding workshop Stavíme školku! Ve Vyškově u Brna s agenturou Skoumal. Těšíme se a děkujeme za podporu 👍

Tož tak. Krásný den!

Jindra Fialka

🌷


📌 Přidejte se a podpořte nás

Zakládáme dětské skupiny po celém Česku, abychom doplnili chybějící místa ve školkách.

A abychom to zvládli, potřebujeme vhodné prostory, dobrovolníky, peníze, stovku počítačů, tři auta a spoustu dalších věcí…

Mrkněte, co nám nejvíc pomůže →

Na webu najdete to, co teď aktuálně řešíme. Snad tam bude i něco, čím můžete přispět právě vy.

Díky moc a krásný den!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články