Narazili jsme na mafii

20.7.2022

Jak vypadá dnešní mafián? Jezdí v limuzíně? Kouří doutníky? Chodí ve smokingu? Poznali byste ho na ulici?

Nepoznali. Několik jsme jich potkali tři neděle zpátky na radě zastupitelstva ve velkém českém městě a neměli jsme ani tušení. Ale od začátku:

Tohle není korupce

Na úvod malá omluva - nebudu psát konkrétní jména ani názvy. Ničemu by to nepomohlo, jen bychom si přidělali zbytečné problémy. Ale popíšu to přesně tak, jak se to seběhlo v posledním měsíci:

Získali jsme několik hezkých lokací pro otevření dětských skupin ve městě, které má na desítky tisíc obyvatel jen dvě veřejné školky. Obě jsou plné a dohromady mají kapacitu 60 míst. K tomu je ve městě kolem 300 zájemců z české strany a navíc 350+ ukrajinských dětí.

V září bychom tam dokázali otevřít tři skupiny pro 48 dětí. To by problém nevyřešilo, ale mohli jsme téměř zdvojnásobit aktuální kapacitu. Někde se začít musí a udělali jsme pro to  první poslední.

Několikrát jsme byli na místě, kontrolovali prostory, domlouvali se s majiteli, připravili výkresy, zkontrolovali stavební úpravy, konzultovali to s lokální hygienou i s hasiči, připravili komplet papíry pro MPSV a pro získání dotace na založení nových skupin, kterou stát vypsal přesně proto, aby podpořil vznik nových skupin.

Deadline dotace byl ve čtvrtek. Týden předtím jsme na tom několikrát dělali do noci a stihli jsme to. V pondělí jsme měli všechno schválené - od souhlasů majitelů přes návrhy projektů až po založené neziskovky s datovými schránkami a bankovními účty, na které má dotace dojít. Scházela jediná věc. Formalita. Souhlas se založením nových dětských skupin od zastupitelů města, ve kterém právě schází 600+ míst ve školkách.

Ten jsme v úterý na radě zastupitelstva nedostali.

Zamítl ho jeden ze zastupitelů. 

Zastupitel, který ve stejném městě provozuje soukromou školku.

Tohle je mafie

“Cože? Jak může jeden zastupitel, který je navíc zjevně ve střetu zájmů, zamítnout žádost za celou radu?“ byla moje reakce. A i kdyby se z hlasování neomluvil, stejně jeho jeden hlas nemohl založení nových skupin zastavit. Nebo ne?

Ukázalo se, že o hlasy tu vůbec nešlo.

Pár lidí na radnici se domluvilo a těsně před jednáním náš návrh vyškrtli z agendy. A tohle musím pánům mafiánům nechat - našli způsob, jak na nás zaútočit naprosto legálně. Stačilo mít kontakty a vědět, že když nás vyškrtnou z jednání, zbyde nám jen 5 možností:

  1. Odvolat se
  2. Osobně přemluvit primátora, aby to podepsal
  3. Podat trestní oznámení
  4. Předat věc investigativním novinářům
  5. Zažádat znovu za měsíc na dalším zasedání rady

Odvolání zabere měsíc. Nejbližší setkání s primátorem je za 3 týdny. Soud by trval roky a předat to novinářům nic moc neřeší. Navíc bychom ze sebe udělali potížisty a v budoucnu by bylo daleko snazší obrátit celý kraj proti nám.

Tak jsme to nechali být a zažádáme znovu za měsíc. Bez dotace. Už nebudou.

Měli to dobře spočítané.

Mimochodem

Když jsem si ještě myslel, že to dokážeme nějak zachránit, vzal jsem telefon a volal dalším neziskovkám v kraji. Zjistil jsem od nich dvě věci:

  1. Tuhle partu tady všichni znají
  2. Nechcete si s nimi zahrávat

Jeden z kontaktů dokonce přihodil historku o tom, že ta soukromá školka je v budově, kterou majitel koupil od města za 3 miliony, přestože její tržní hodnota je přes třicet. V tu chvíli mi došlo, že tohle není korupce. Tohle je mafie. Organizovaný zločin.

Pánové se znají. Domluvili se a tahají za nitky. Taky si navzájem si kryjí záda. Dělají to už dlouho a dělají to tak dobře, že můžou být všem na očích a stejně jim to prochází. A taky ví, jak to celé dopadne:

Jak nakonec nezvítězíme

Za měsíc zažádáme na další radě o svolení a dostaneme ho. Pro budou hlasovat i zastupitelé, kteří byli původně proti. Pravděpodobně se zdůvodněním, že “si to potřebovali promyslet, protože šlo o novou neziskovku”. Tím budou formálně z obliga, protože nakonec hlasovali ve veřejném zájmu, jen si vzali měsíc na rozmyšlenou. A nic z toho není napadnutelné.

My jsme prošvihli termín dotace na tři skupiny ve výši 750 000,- a vypadá to jako náhoda. Jenže nebyla.

Na přípravě jsme strávili desítky hodin času a vypálili desítky tisíc korun. Hodně práce. A nemluvím o tom, kolik emoční energie padlo na jednání s hygienou, hasiči a na ping-pong s úřady. Byl to masakr a šílený sprint přestože máme skvělý kontakt na finančním úřadě, který s námi vyřešil založení datových schránek pro neziskovky za 30 minut, ačkoliv to normálně trvá měsíc.

Kdybychom byli lokální živnostník nebo maminka na mateřské, byli bychom bez šance. Zlikvidoval by nás proces, nebo mafie, která mu vládne.

My ale nejsme lokální živnostník.

Co bude dál

Může se stát, že nakonec tyhle tři skupiny stejně ztratíme. Majitelé prostorů na nás nebudou čekat a pronajmou je dřív, než stihneme vyhrát bitvu se zastupiteli. Měsíc zdržení nevypadá jako moc, ale ze strany mafie je to hodně účinná obstrukce.

My ale mezitím připravujeme dvě skupiny pro 24 dětí ve vedlejší vesnici a dalších 21 lokací různě po republice. Navíc domlouváme několik firemních školek a hledáme partnery a podporu, aby s námi nemohl nikdo takhle zametat.

Pokud přemýšlíte, jakou neziskovku podpořit, nebo jak zajistit školku pro děti zaměstnanců, ozvěte se nám.

Krásný den a krásné léto!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články