Naše neziskovka má startupový problém

8.9.2023

Podle původního plánu má naše neziskovka letos vzletět (tj. stát se finančně nezávislou), ale Houstone, máme problém. Dochází nám ranvej. Žádnou paniku - na řešení máme ještě 6 měsíců a zvládneme to. Máme plán, už na tom pracujeme.

Už čtete druhý odstavec a pořád nevíte, co je ranvej? Nevadí, vysvětlím. A přidám k tomu další věci, aby to dávalo smysl v kontextu Sto skupin a neziskovek obecně. V článku najdete:

  1. Co je ranvej a jak dlouhou potřebujeme
  2. Proč nám dochází
  3. Co s tím můžeme dělat
  4. Co už děláme
  5. Jak se můžete zapojit

Není toho málo, ale snažil jsem se to napsat jednoduše. I s obrázky. A slovem “obrázky” myslím “grafy, které jsem nedělal v Excelu, ale nakreslil ručně”. Tak se prosím připoutejte a sklopte stolky do svislé polohy, za pár vteřin startujeme.

Co je ranvej a jak dlouhou potřebujeme

Ve světě startupů je ranvej jednoduše řečeno odpověď na otázku Jak dlouho přežijeme s prostředky, které máme k dispozici? Dlouhodobým cílem každého businessu je generovat peníze, tj. uživit se z vlastních zdrojů a vydělat i něco navíc. Ideálně dost na to, aby si zakladatelé mohli koupit vilu na Maledivách a rychlé červené auto.

My sice vily na ostrovech nepotřebujeme, ale pokud chceme posouvat kvalitu a dostupnost předškolní péče a vzdělávání v Česku, musíme být dlouhodobě finančně udržitelní. Tj. potřebuje uživit 25 lidí v mateřské neziskovce Sto skupin, aniž bychom dělali každý rok fundraising na provoz. Někde musíme generovat zisk. A v ideálním světě ho budeme generovat dřív, než nám dojde ranvej:

Tj. podaří se nám postavit fungující business model dřív, než provozní náklady převýší prostředky, které máme z prvního kola fundraisingu (základní kapitál). Klíčový je přitom tzv. “Break Even Point” což je okamžik, kdy zisky překročí provozní náklady a poprvé si vyděláte sami na sebe.

Pokud generujete zisk příliš pozdě nebo příliš pomalu, celá situace se posune v čase. Váš Break Even Point je najednou mimo ranvej a hádejte, kde jste… No v pekle.

Naštěstí ne úplně. Pokud váš business model funguje, vidíte světlo na konci tunelu (Break Even Point třeba za 3 měsíce). Jen potřebujete prodloužit ranvej, zvládnout “údolí smrti” a dožít se okamžiku, kdy se odlepíte od země a vzletíte.

Přesně tam jsme teď se Sto skupinami.

  1. Náš business model funguje
  2. V Q1/24 nám dojde ranvej
  3. Náš Break Even Point se posunul cca na Q3/24
  4. Pokud neprodloužíme ranvej o 6 měsíců, budeme muset radikálně škrtat

Nejvíc by to zpomalilo otevírání nových školiček, minimálně o 50 %. Úplně by to zarazilo další rozvoj (třeba nový kurz pro chůvy nebo design odpoledních kroužků pro děti). A pravděpodobně bychom museli i propouštět. Ne ve školičkách, ale v mateřském týmu, který má takové know-how v zakládání a provozu dětských skupin jako nikdo jiný v republice.

Moje role ve hře je zajistit, aby tenhle problém nenastal.

Proč nám dochází ranvej

Ze tří důvodů:

1. Školičky jsou prvních 3-6 měsíců ve ztrátě

To je naše rozhodnutí. Mohli bychom je naplnit hned a hned rozjet odpolední kroužky, akce pro rodiče a tak dále, ale nechceme. Tým školičky, rodiče i děti potřebují klidný čas a už takhle je zaběhnutí nové školičky náročné. Začínáme záměrně pozvolna.

2. Máme vyšší provozní náklady, než jsme čekali

Abychom dokázali zakládat a provozovat dětské skupiny po celém Česku a zároveň posouvat kvalitu výchovy a péče, potřebujeme zaměstnat víc lidí. Teď je nás v týmu 20 a potřebujeme ještě další 2-4 lidi. (Dalších 60+ lidí zaměstnáváme ve školičkách, ale to je jiná kapitola.)

3. Rekonstrukce bolí

Jsou dražší a delší, než jsme počítali. Překvapuje to někoho?

Tohle bohužel nemůžeme téměř vůbec ovlivnit.

Výsledkem je, že nám peníze dojdou o 3-6 měsíců předtím, než si na sebe náš provoz dokáže vydělat. Kdybychom byli startup, je to otrava, ale není to (takový) problém. Půjčili bychom si u banky nebo bychom mohli naraisovat další peníze od investorů. Ale to u neziskovek moc nefunguje.

Ách jo. Přesně sem jsem se nechtěl dostat.

Ale tak to je. Business model funguje, jen budeme potřebovat sehnat víc peněz. A máme na to půl roku. 

Co s tím můžeme dělat

Možností je víc:

  1. Posílit zisky
  2. Snížit provozní náklady
  3. Někde si půjčit
  4. Sehnat další partnery a dárce (fundraising)
  5. Zpomalit růst

Ve skutečnosti už děláme body 1-4 abychom se vyhnuli bodu 5. Už takhle je zakládání nových školiček pomalejší, než bychom si přáli, a další zpomalení by šlo přímo proti naší misi.

Co už jsme udělali

Není to úplně populární, ale ve dvou školičkách jsme museli zdražit. I po 3-6 měsících byly ve ztrátě a jejich provoz už nebylo jak optimalizovat. Pořád ale platí, že všude nastavujeme nejnižší možné školkovné, které už je zároveň finančně udržitelné. 

Optimalizujeme všechno. Přešli jsme na Asanu, automatizujeme procesy, ladíme role a hledáme úsporu z rozsahu. Konzultujeme s odborníky, měníme banku, ladíme cashflow všech dětských skupin i mateřské neziskovky a každou korunu otáčíme třikrát. Díky moc Frantovi a Aleně, kteří řídí provoz, a Kačce, která šéfuje našim financím.

Poptali jsme pár úvěrů u bank. Jen na zkoušku, abychom viděli možnosti. A - podle očekávání - nevypadá to dobře. Banky fakt nerady půjčují mladým neziskovkám.

Snažíme se držet nejlepší možné vztahy s partnery a dárci a začínáme se s nimi bavit o pokračování spolupráce. Držím palce, že aspoň s některými se to podaří, ale nemám od toho přehnaná očekávání. Tři ze čtyř našich největších podporovatelů (IKEA, EPCG, Nadace České spořitelny a Nadace J&T) nás vloni podpořili díky jednorázovým fondům, které se už nebudou opakovat, takže s nimi nemůžeme počítat.

Abychom příští rok podle plánu otevřeli dalších 20-30 dětských skupin, potřebujeme získat cca 25 milionů korun. Předběžně počítám s tím, že 4-8 milionů získáme z grantu, který MPSV pravděpodobně vypíše na začátku roku, ale víc to nebude. Tj. máme 6 měsíců na to získat někde dalších 20 milionů korun na zakládání dětských skupin.

Nějaké nápady? 😇

📌 Jak nás můžete podpořit

Pokud máte pocit že předškolní péče a vzdělávání v Česku potřebuje pomoc a chcete nás podpořit, tady jsou možnosti:

  1. Staňte se partnerem konkrétní školičky (napište mi a domluvíme se)
  2. Vyzkoušejte teambuilding Stavíme školku!
  3. Využijte náš dětský koutek na akce
  4. Přidejte se jako ambasador Sto skupin
  5. Podpořte nás na Darujme
  6. Ozvěte se nám, pokud uvažujete o firemní školce
  7. Pošlete za námi zastupitele měst a obcí, které potřebují školky

Napadá vás něco dalšího?

Napište mi → 

A žádný strach, máme plán a zvládneme to. Jen potřebujeme, aby se stalo pár menších zázraků a ostatní nás nenechali ve štychu.

Krásný den!

 🌷

PS: 

K napsání článku mě inspiroval Jamess Watt, (autor Business for Punks & CEO of Brewdog) a Critical Drinker. Oba jsou Skoti, s oběma často souhlasím a oba jsou skvělá inspirace.

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články