Posílili jsme tým, ale objevují se další výzvy

3.4.2022

Když jsem psal před pěti dny poslední update, byli jsme tři. Teď je nás dvanáct. A dál hledáme prostory pro zakládání dětských skupinregionální lokační ve větších městech, kteří by nám s tím pomohli.

Z rozhovorů s maminkami z Ukrajiny nám ale vyvstávají nové výzvy. Hlavní bude zaměstnanost. Všiml si toho i Respekt a zítra vyjde s podtitulkem Příchod uprchlíků může zlepšit zdejší trh práce, vzdělávání či zdravotnictví. To je skvělá dlouhodobá vize, ale čeká nás ještě hodně práce, než se k ní dostaneme.

Tři postřehy z výzkumu

1. Pro maminky je obtížné si najít práci

Maminky mají obavu, co bude, až vyprší období slev a finančních úlev. Příležitostí pro ně přitom zatím moc není  (zvlášť když neumí anglicky a ještě se nenaučily česky). I na nekvalifikované pozice je převis poptávky nad nabídkou a snižuje se kvůli tomu i nabízená finanční odměna. Úřady práce navíc nejsou moc nápomocné a maminky často nevědí o portálech, kde práci hledat.

2. Maminky potřebují ve školkách kvalitní a stabilní učitelky

Pokud mají školky pro ukrajinské maminky fungovat, je potřeba, aby se otevírací doba školek přizpůsobila jejich práci. Často jim směna začíná už v 7 hod., ale školky otevírají až v 9 hod.

Pro psychiku dětí je zásadní, aby se mohly upnout k jedné dobré učitelce a vytvořit si k ní vztah. Aktuální časté střídání dočasných dobrovolníků je pro ně stresující.

„Dobrá učitelka je základ. Když máte dobrou učitelku, máte vyhráno.“

3. Maminkám chybí komunity, ukrajinské i české

Maminky touží po své komunitě, ale když překročí hranice, rozdělí se a neví, kde navazovat kontakty.

Dobrá zpráva je, že se chtějí seznamovat a navazovat přátelství i s Čechy, aby se rychleji naučily česky a začlenily se do naší společnosti. Nechtějí se uzavírat do ukrajinské bubliny.

Ukazuje se, že založení sto dětských skupin je skvělé řešení pouze tehdy, pokud zapadne do kontextu dalších silných řešení. Podpora zaměstnanosti, podpora komunit a tak dále. Tušili jsme to od začátku, ale teď to díky výzkumu nabírá jasné kontury. Proto jsme s tématem komunity pracovali i na úterním workshopu.

Výzkum na projektu Sto skupin vede Linda. Vždycky, když od ní dostanu do ruky nějaké výstupy, si říkám, že takového výzkumníka by měl mít každý.

Co jsme stihli od minula

  • Odvedli jsme první veřejný ideační workshop (výstupy budou brzy)
  • Zprovoznili jsme doménu stoskupin.cz a prozatím ji nasměrovali sem
  • Založili jsme Facebook Sto skupinLinkedIn Sto skupin
  • Spustili jsme přihlašovací dotazník pro nové členy týmu
  • Postavili jsme a otestovali rychlý screening a onboarding proces
  • Udělali jsme rozhovory s dalšími maminkami z Ukrajiny
  • Spojili jsme se s MPSV, absolvovali seminář od MŠMT a začali jednat s Národním pedagogickým institutem České republiky

Na čem právě děláme

  • Pokračujeme v rozhovorech s fundraisery, abychom správně naplánovali kampaň. Postavit sto skupin nebude zadarmo, i když na hodně věcí jsou naštěstí dotace.
  • Dokončujeme zakládání neziskovky. Už čekáme jen na razítko od soudu.
  • Jednáme s advokáty z Frank Bold a s IKEA o možném partnerství.
  • Hledáme další lokace a lokační.
  • Jednáme na Praze 9 a 10 o dalších prostorách pro založení dětských skupin. Některé jsou snad těsně před schválením, další jsme ještě nestihli navštívit.

Pár postřehů navíc

💡Na Praze 7 rychle vznikají adaptační skupiny

Při rozhovoru se zastupiteli to zjistil Franta od nás z týmu. Je to skvělé rychlé řešení a na sedmičce zdá se zvládají situaci výborně. Nejpozději od září ale stejně budou chybět tisíce míst ve školkách, což bohužel adaptační skupiny neřeší.

💡Skvělou práci v Brně dělá Spolek Vesna

Přivedl nás na ně Honza Böhm (díky!). Denně organizují sbírku oblečení, na které se potkávají Česky a Ukrajinky. Oblečení určitě pomůže, ale jako vedlejší efekt tím podporují vztahy v komunitě a v Brně tak vzniká něco jako integrační hotspot. Bylo by skvělé tuhle praxi rozšířit i do dalších měst. Mrkněte na facebook Spolek Vesna.

💡Inter arma silent musae?

Z rozhovorů s fundraisery mj. vyplývá, že poslední roky jsou nejtěžší pro kulturu. Nejdřív Covid, teď válka. Lidi i firmy darují projektům, které řeší akutní pomoc, zatímco koncerty, galerie, festivaly, výstavy… prostě kulturní sféra to má těžké.

Inter arma silent musae ale naštěstí neplatí. Mám naopak pocit, že právě umění je jednou z nejsilnějších zbraní, kterou teď může člověk vzít do ruky a vyrazit do boje. Skvěle to udělal třeba Banksy, který vydražil protiválečné plakáty za 2,3 milionu korun a daroval je nemocnici v Kyjevě, a skvěle to dělá taky organizační tým nedělního benefičního koncertu pro Ukrajinu na Letné. Jejich cílem je podpořit komunitu, spojit Čechy a Ukrajince, posílit morálku. To všechno je potřeba. A umění je skvělá cesta.

Chcete se k nám přidat?

Krásný den!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články