Tři důvody pro spolupráci dětských skupin, měst a obcí

10.8.2022

Minulý týden jsme byli jednat o podpoře Sto skupin na zasedání zastupitelstva v Karlových Varech. Když jsem si dělal přípravu, hodil jsem na papír asi 10 důvodů, proč by spolupráce dávala smysl. Pak jsem to zredukoval na tři (deset věcí si stejně nikdo nezapamatuje) a s tím šel za primátorkou.

Jak to dopadlo uvidíme na jednání další rady za měsíc, ale tři argumenty pro města a obce myslím stojí za to vydat. Tady jsou:

1. Dokážeme rychle doplnit chybějící kapacitu školek

Města a obce mají zákonnou povinnost vytvářet kapacity předškolní péče podle potřeb ve svém regionu. Velká část z nich v tom dlouhodobě selhává. Například proto, že postavit školku trvá od rozhodnutí do otevření 5 a více let, tj. déle, než čtyřleté volební období. Navíc je s tím šíleného papírování a boje s byrokracií, proto se do stavění nových školek města moc nehrnou.

S týmem Sto skupin dokážeme založit a otevřít dětskou skupinu za 2-3 měsíce od potvrzení lokace. Je s tím taky hodně práce a papírování, ale pořád jsme nesrovnatelně rychlejší. Navíc si nekonkurujeme se školkami - naopak. Nejčastěji se staráme o děti od 1 do 3 let a státní školky pak 3 let dál.


2. Zatraktivníme město pro mladé rodiny

Krajská města dlouhodobě trpí odchodem mladých rodin a odlivem inteligence. Obojí je celospolečenský trend. Přitom první otázka, kterou mladé rodiny při stěhování řeší, je:


“Když se přestěhujeme, najdeme pro naše dítě místo v dobré školce?”


A nejde jen o dostupnost, jde i o kvalitu.

Přestěhovali byste se do města, kde pro vaše dítě není místo ve školce? Nebo do města, kde sice místo je, ale tamní školka vypadá jako před 30 lety? Možná má i stejný personál? Není to dokonce tak, že byste se při plánování rodiny z takového města spíš odstěhovali?

Tenhle problém dokážeme vyřešit. V síti Sto skupin ručíme za kvalitu péče, která školky často převyšuje. Dáváme si záležet na výběru lokací i školení personálu. Navíc je to pro nás v menších kolektivech jednodušší. Naše dětská skupina může být důvod, proč rodina ve městě zůstane, nebo se tam přistěhuje.

3. Pro města jsme partner na roky dopředu

Co se stane, až ve vašem městě doběhne demografická křivka do další fáze a porodnost  vyskočí o 5 %? Pokud jste velikosti Varů, budete mít zákonnou povinnost vytvořit 120 nových míst ve školkách. Jenže postavit školku trvá 5 let…

Nebo můžete zvednout telefon, zavolat nám, a za tři měsíce mít ve městě 5 nových dětských skupin, za jejichž kvalitu ručí tým, který jich provozuje desítky po celém Česku. Navíc vás to nebude stát ani korunu, protože provoz skupin nejde z rozpočtu města.


Města možná nemusí stavět nové školky..

Flexibilita dětských skupin je se školkami nesrovnatelná. Ne všichni politici jim fandí, ale s realitou se soupeří těžko. Dětské skupiny jsou rychlejší, efektivnější, levnější na stavbu i na provoz a na konci dne pravděpodobně dokážou zajistit vyšší kvalitu péče a vzdělávání.

I školky mají své místo a totéž platí o lesních školkách, soukromých školkách a dalších formách péče. Každá z nich má své plusy a minusy. Každou je potřeba posuzovat v kontextu konkrétní situace. A přesně tuhle diskusi je potřeba vést na úrovni měst a obcí.


Chybí vám místa ve školkách?


Ozvěte se nám
, rádi pomůžeme :)


Krásný den!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články