Co jsme stihli v neziskovce Sto skupin za jeden den

3.8.2022

Když mluvím o tom, že jsme s týmem inovačních designérů založili neziskovku, která spouští stovku dětských skupin po celém Česku, klepou si lidi na čelo. Většinou ne doslova (i to už jsem zažil), ale vidíte jim to na očích. “Jste cvoci”, myslí si. “Na tomhle shoříte.” A občas mám pocit, že ani nevěří. Hádám, že z několika důvodů:

Část nevěří, že tak velký problém vůbec existuje. “Vážně chybí desítky tisíc míst ve školkách a nikdo s tím nic nedělá? To nemůže být pravda.” Na to je jednoduchá odpověď - citujeme aktuální stav kapacit mateřských školek, který pravidelně zveřejňuje Ministerstvo školství.

Další část lidí nevěří, že to skutečně děláme. Že skutečně lítáme po celé republice a hledáme prostory pro nové dětské skupiny. Že kreslíme půdorysy, jednáme s hygieniky, hasiči a s úředníky. Že právě teď děláme rekonstrukce dvou skupin na Karlovarsku, které připravujeme na otevření v září.

Speciálně pro takové lidi je tenhle článek.

↓ Co dělal tým Sto skupin ve středu 27. Července ↓

📌Eva dělala screening dvou lokací v Ostravě

Fotka z vlaku je typická. Eva šéfuje lokačnímu týmu, takže se toho hodně nacestuje. Potkává se s majiteli, kontroluje půdorysy, vyjednává s hygienami a s požárníky…

Ve středu v Ostravě kontrolovala dvě lokace a ještě třetí ve Studénce u Ovy. Tam bychom, pokud se nic zásadního nepokazí, mohli otevřít skupinku už v září.

Fun fact k výběru lokací: Kromě základů, které po nás požaduje hygiena, kontroluje náš lokační tým i další věci. Třeba vzdálenost od nejbližšího parku, hřiště nebo lesa v minutách, abychom mohli s dětmi chodit na procházky a neměli to moc daleko.

PS:

Našemu lokačnímu týmu by moc pomohla 2-3 auta. Všude se vlakem nedostaneme a shodou okolností nám teď dvě osobní dosloužila. Pokud víte o někom, kdo třeba ruší část vozového parku, dejte nám vědět.

📌 Adéla pracovala na webu

Má ho celý na starosti. Teď připravuje hlavně stránky jednotlivých dětských skupin, protože je budeme brzy potřebovat pro 3-5 skupin, které otevřeme v září. Tady můžete mrknout na online prototyp.

Adél má ve skutečnosti tenhle týden volno, ale ve středu našla chvilku a hodila na blog článek o mafii. V dalších týdnech bude testovat přihlášky pro rodiče a pro chůvy. Pokud máte 20 minut a chcete jí s testováním pomoct, přihlaste se tady.

📌Já jsem se potkal s Ivanou Plechatou z Nadace rodiny Vlčkových

Bavili jsme se o tom, že Nadace rodiny Vlčkových by možná mohla podpořit design kurzu pro chůvy, které pracují s dětmi se speciálními potřebami. Je to long-shot. NRV se jinak zaměřuje hlavně na dětskou paliativní péči - ale třeba nějakou společnou cestu najdeme. A kdyby to byla dětská skupina Na Cibulce, skákal bych radostí.

Krom toho jsem ve středu:

Taky jsem to přehnal s kávou a večer šel na trénink kung-fu, což není dobrá kombinace. Ale všichni přežili, takže dobrý.

📌 Anežka z Řecka odeslala žádost o podporu Nadaci České spořitelny

Anežka neměla dovolenou. Anežka v Řecku bydlí. Přidala se k nám před měsícem a pomáhá s fundraisingem. Přiznám se, že jsem tomu moc šancí nedával - dobrovolničení na dálku nezní jako něco, co by mohlo fungovat. Ale Anežka mi několikrát psala a volala a vlastně mě přinutila to vyzkoušet.

Teď po měsíci si fundraising bez Anežky nechci ani představit. Ve středu se mnou dotáhla žádost o podporu, která - pokud vyjde - by mohla znamenat 30 nových dětských skupin. Díky moc 🙏

📌Kačka s Jankem a želvou Evelínou připravovali online prohlídku firemní školky

Jednu firemní školku už Radek od nás z týmu provozuje a dalších několik teď chystáme. I proto byla Eva v Ostravě. Jednu akci pro zájemce o firemní školky už jsme dělali, a protože byl velký zájem i mimo Prahu, v srpnu děláme druhou. Bude v úterý 16. srpna a tady se na ni můžete přihlásit.

Kačka je na rodičovské. Ale taky nám pomáhá stavět skvělé HR procesy, hledat správné lidi na správná místa, řešit problémy předtím, než nastanou, a jako první ambasador Sto skupin dělá skvělé promo na LinkedInu.

📌Míša dělala pohovory s chůvami

Právě teď stavíme týmy dětských skupin v Ostrově nad Ohří, v České lípě, v Ostravě a ve Studénce. Tj. hledáme jejich vedoucí, chůvy, pedagogické pracovníky a další lidi se zkušenostmi z oboru. Míša to má na starosti a navíc k tomu ještě celý onboarding. Nejen pro chůvy a vedoucí skupin, ale taky pro naše dobrovolníky a ambasadory.

Je od nás z týmu Q Designers a ještě před měsícem dělala výzkum a testování na velkém projektu s Rohlíkem. Pak přepnula a teď dělá pohovory s chůvami a staví HR procesy.

Tahle chameleoní dovednost je pro inovační designéry typická a málokdo ji má. Klobouk dolů, Míšo 🎩

📌Radek, Lenka a Iveta prověřovali lokaci v České Lípě 

Přestože je míst ve školkách kritický nedostatek, vloni paradoxně hodně dětských skupin v Česku zaniklo. Zjednodušeně kvůli ukončení dotací z EU a velké byrokratické zátěži. Několik původních provozovatelů se nám ozvalo a pokud se nám to podaří, budeme přebírat jejich prostory.

Jeden takový byli ve středu Radek s Lenkou a Ivetou zkontrolovat v České Lípě. Na místě bychom mohli znovu otevřít skupinku pro 12 dětí v prostoru bývalého rodinného centra. Vypadá to dobře a pokud se nám podaří dát rychle dohromady lokální tým, mohli bychom otevírat v září.

📌 Iveta koordinovala rekonstrukce v Ostrově nad Ohří

Ivet tu máme dvakrát, což není náhoda. Je superžena. Stará se o vlastní děti a koordinuje rekonstrukce na dvou lokacích v Ostrově u Karlových Varů, abychom stihli nové skupinky otevřít v září. Kromě rekonstrukcí právě:

  • Domlouvá lokální podporu v Karlovarském kraji
  • Zajišťuje rekvalifikace našich budoucích chův
  • Zásobuje všechny pozitivní energií

Bez Ivet a jejího záběru bychom na Karlovarsku letos asi žádné dětské skupiny neotevřeli.

📌 Radek a Alena provázeli návštěvu z UNICEFu v dětské skupince ve Slaném u Kladna

Unicef vyslal do Česka několik lidí, aby prozkoumali situaci a zjistili, jak mohou pomoci se zvládáním uprchlické krize. Ana a Leyla nás našly a oslovily na začátku července a přestože jejich mise končí příští týden, našly si den na návštěvu v dětské skupině.

V tuhle chvíli staví lokální tým, který u nás bude mít Unicef už natrvalo, a domlouvají společný postup s ministerstvy školství a vnitra. Pokud jim zbyde prostor a peníze v rozpočtu, ozvou se nám a podpoří i Sto skupin.

Ve středu nikdo nekreslil půdorysy

Máme sice dva skvělé architekty dobrovolníky, ale i tak nestíháme. Potřebovali bychom připravit design manuál dětské skupiny. Zónování je dané. Nábytek i vybavení taky (IKEA), ale potřebujeme ještě grafické prvky, navigaci, dekorace, barevnou typologii a pár axonometrických kreseb a renderů na web a do manuálu.

Pokud máte kamarády architekty, kteří by nám mohli pomoci, pošlete je za Míšou.

Chceme zvládnout víc

Poslední část lidí nevěří, že to zvládneme. A je to fér obava. Cíl sto nových dětských skupin do roka a do dne je (viděno zpětně) možná bláznovství. Jsme ve 4. měsíci od založení neziskovky a připravujeme “teprve” 7 skupin k otevření. Ale máme:

  • Stabilní tým mateřské neziskovky
  • Desítky aktivních dobrovolníků po celém Česku
  • Web, blog, newsletter, facebook a LinkedIn
  • Partnerství s IKEA, Frank Bold, Mavericks, BlindShell, Nadací Terezy Maxové a Asociací provozovatelů dětských skupin
  • Připravené podklady pro zakládání dalších dětských skupin
  • Zaběhnuté digitální nástroje a agilní procesy
  • Vyřešené GDPR, pojištění, férové smlouvy s chůvami a další papírovací nezbytnosti
  • Desítky dalších prověřených lokací napříč. republikou
  • Energii a chuť posunout předškolní vzdělávání v Česku do 21. století


Skutečně jich můžeme stovku založit a rozjet. Ale sami to nezvládneme - obzvlášť pokud znovu narazíme na mafii. Potřebujeme pomoc, podporu a peníze.

Proto taky teď píšu článek s pracovním názvem “Big Ask for Help” ve kterém přímo o pomoc požádáme. Držte nám palce. Nebo mrkněte na to, co nám nejvíc pomůže, a rovnou se něčeho chopte.

Díky moc a krásný den!

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články