Díky primátorce Andree Ferklové jsme získali záštitu Karlových Varů

1.9.2022

Před měsícem jsem byl Sto skupin představit na jednání zastupitelstva v Karlových Varech, abychom mohli požádat o podporu města. Byli jsme 52. z 53 položek v pořadí a měl jsem trochu strach, jestli na nás po tolika hodinách zasedání vůbec dojde. Ale došlo.

S Andreou Ferklovou (primátorkou Varů) a deseti zastupiteli jsme na místě prošli kapacity školek, pobavili se o jejich jejich navýšení a probrali možnosti spolupráce. Tady je výsledek:

Na čem jsme se domluvili se zastupiteli Varů

Ve Varech je v tuhle chvíli převis 150+ dětí nad kapacitou současných školek, viz data od PAQ research. Část jich pojme rozšíření mateřského centra, které už běží, ale zdaleka ne všechny. Tady můžeme pomoci.

  1. V září otevřeme dvě dětské skupiny v Ostrově nad Ohří pro 24 dětí
  2. Společně s radním pro majetek se podíváme po dalších vhodných prostorách ve Varech
  3. Uděláme jejich screening a případně otevřeme nové dětské skupiny přímo ve městě

Z Varů do Ostrova je to 5 minut autem a 24 nových míst ve skupinkách jsme zaplnili ještě před otevřením. Děláme co můžeme, ale prostory potřebují upravit - v tuhle chvíli nám v nich běží rekonstrukce. Pro představu:

Tohle je Iveta, vedoucí našich dětských skupin v Ostrově, a za ní budoucí kuchyňka, kterou právě dokončujeme. Podlaha ani stěny na fotce ještě před 14 dny neexistovaly↓


S Karlovými Vary budeme dál spolupracovat na řešení kapacity školek a posouvání kvality předškolního vzdělávání. Je to velké téma a má smysl věnovat se mu společně.

Tři důvody pro spolupráci dětských skupin, měst a obcí

Města a obce mají zákonnou povinnost vytvářet kapacity předškolní péče podle potřeb ve svém regionu. Ale stavět školky stojí hodně peněz a není to nejrychlejší. Spolupráce s dětskými skupinami má ale pro města a obce tři velké výhody:

  1. Dokážeme rychle doplnit chybějící kapacitu školek
  2. Zatraktivníme město pro mladé rodiny
  3. Pro města jsme partner na roky dopředu

Napsali jsme o tom celý článek - najdete ho tady na blogu. Pokud u sebe v obci nebo ve městě narážíte na kapacitu školek, můžete tam mrknout.


Díky moc a krásný den!

Jindra Fialka


📌 PS: Přidejte se a podpořte nás

Zakládáme dětské skupiny po celém Česku, abychom doplnili chybějící místa ve školkách.

Abychom to zvládli, potřebujeme vhodné prostory, dobrovolníky, peníze, stovku počítačů, tři auta a spoustu dalších věcí…

Mrkněte, co nám nejvíc pomůže →

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články