Postavili jsme Pedagogický tým Sto skupin a máme v něm i létající pedagožku

25.3.2024

Když jsme se skoro dva roky zpátky rozhodli pustit do zakládání Sta skupin, od začátku jsme věděli, že budeme řešit dvě protichůdné věci naráz: kvalitu a dostupnost. Dokonce je máme obě přímo v misi - tak důležité to je.

V Česku stále chybí desítky tisíc míst ve školkách, ale otevřít stovku špatných dětských skupin by ničemu nepomohlo. Bylo by to rychlejší - třeba bychom nemuseli na každou chůvu procházet 30 kandidátů a prostě nabrat první tři - ale ve výsledku by to nadělalo víc škody než užitku. Proto si dáváme na kvalitě u každého člověka tak záležet, a proto jsme teď taky postavili silný pedagogický tým Sto skupin.

Týmy dětských skupin taky potřebují podporu a péči

Fotka z akce naší děské skupiny ve Vyškově (www.veselenoticky.cz)

Práce v dětské skupině je náročná a krásná zároveň. Pečujete o děti ve věku, kdy se učí to nejdůležitější - pracovat s vlastními emocemi, navazovat vztahy s ostatními nebo nastavovat hranice. Máte na to vzdělání, ale jednou za čas narazíte s dětmi nebo rodiči na nějakou situaci poprvé a potřebujete se s někým poradit.

Ve většině školek a dětských skupin není moc s kým. Provoz je náročný, na spoustu věcí je člověk sám, a když máte přes den na starosti 18 dětí (což se v českých mateřských školách bohužel běžně stává), snažíte se je v první řadě odpoledne všechny předat živé. Na osobní přístup nebo pedagogiku moc času nezbývá, natož na osobní rozvoj.

Stát tohle ví. Proto je v zákoně o péči o dítě povinných 8 hodin školení ročně - aby se lidi co pracují ve školkách a dětských skupinách taky mohli vzdělávat. Ale to ten problém neřeší. Týmy dětských skupin nepotřebují povinné osmihodinové školení jednou za rok. Potřebují průběžnou podporu a zpětnou vazbu od profesionálních pedagogů, kteří na ně mají čas, rozumí jim a mají možnost podívat se s nimi na věci s odstupem. Potřebují spolupráci. A potřebují vědět, že když na to přijde, mají se o koho opřít.

Tuhle roli ve Sto skupin donedávna zastávala Alena - naše vedoucí provozu školiček. Ale bylo jasné, že jak porosteme, sama to nezvládne. Tak jsme začali postupně nabírat další pedagogy a vzniknul náš vlastní pedagogický tým.

Pedagogický tým Sto skupin

Lenka Králová, Adéla Plátková a Marcela Andrašší

Lenka Králová

Vedoucí pedagogického týmu a lektorka respektující výchovy

Lenka se více než 10 let zabývá tématem respektujícího přístupu ve výchově a vzdělávání. Sedm let vedla kurzy Respektovat a být respektován a teď vede kurz Výchova bez poražených, další semináře pro školky i pro rodiče a taky náš vlastní kurz pro chůvy a webinář Respektující výchova prakticky a Jak úspěšně zvládnou adaptaci na školičku.

Adéla Plátková

Designérka vzdělávání

Adél je původně z týmu inovačního studia Q Designers, takže je ve Stovce úplně od začátku a pomáhá ji celou budovat. Stavěla s Lenkou kurz pro chůvy a pro rodiče, zajišťuje autorizaci pro profesní kvalifikaci Chůva pro děti v dětské skupině a ladí pedagogické procesy a fungování týmů.

Marcela Andrašší

Pedagožka

Marci vede vstupní školení našich chůviček a pedagogů a pomáhá jim skrz mentoring a konzultace. Zároveň administruje naši interní facebookovou komunitu pro týmy našich dětských skupin a průběžně aktualizuje Plány výchovy a péče, Standardy kvality a další podklady pro praxi.

Lucie Bajgerová, Tereza Kupcová, Anna Pospíchalová

Lucie Bajgerová

Speciální pedagožka se zaměřením na logopedii

Zodpovídá za nastavení péče o řečový vývoj dětí v našich dětských skupinách, vede konzultace a rozvoj pro vedoucí a chůvičky v oblasti péče o řečový vývoj a zároveň vede část kurzu respektující výchovy pro rodiče.

Tereza Kupcová

Létající pedagožka

Členky pedagogického týmu průběžně navštěvují naše dětské skupiny, ale Tereza to má přímo v popisu práce. Pomáhá, kde je právě nejvíc potřeba. Dělá tzv. “přímou péči”, pomáhá týmům s nastavením fungování, reflexemi a sdílením praxe s ostatními a přináší návrhy na zlepšení procesů ve školičkách, které se dají přenést do celé sítě Sto skupin.

Anna Pospíchalová

Metodička a výzkumnice

Připravuje webináře pro veřejnost, rodiče i pro týmy Sto skupin. Zároveň dělá výzkum respektující výchovy, připravuje a nastavuje program mentoringu pro chůvy a chystá vlastní webinář na podporu kreativity v předškolní péči a vzdělávání.

Lenka Hercíková

Pedagožka a autorizovaná osoba

Lenka má 7+ let zkušeností z vedení několika dětských skupin a je naší první autorizovanou osobou pro certifikované zkoušky chův v dětských skupinách. Naše plány výchovy a péče i vedení týmů hodně vycházejí z jejich zkušeností a praxe. Často je součástí náboru nových týmů, které jezdí na návštěvu do jejích skupinek.

Vítám všechny nováčky v týmu a těším se zas v pátek na viděnou :)

(Náš pedagogický tým se pravidelně schází v pátky u nás v Praze).

Co bude dál?

stoskupin.cz/webinare

Teď nám běží druhé kolo interního kurzu pro chůvy (jen my ve Sto skupin budeme letos potřebovat proškolit 120 - 150 lidí do týmů nových dětských skupin). Ale je tu pár věcí, které jsou přístupné i pro ostatní:

Postřehy z respektující výchovy a péče sdílíme hlavně na našem Instagramu a postupně budeme krom kurzů a webinářů vypisovat i další akce pro veřejnost. Jednu už chystáme na červen, brzy pošlu i pozvánku.

Mise a vize

Sto skupin má posouvat kvalitu a dostupnost předškolní péče a vzdělávání v Česku - tak to stojí v naší misi. Vlastní pedagogický tým je pro nás velký krok, ale rovnou uvažujeme i o ostatních. Neměly by takový pedagogický tým mít všechny dětské skupiny a školky v Česku?

Já bych si to přál.

Pokud nám fandíte a chcete takovou vizi podpořit, nebojte se a napište mi. Můžete se přidat jako ambasador, založit s námi firemní školku nebo nám pomoci rozjet novou dětskou skupinu u vás v obci nebo ve městě.

Rádi pomůžeme. Stačí říct :)

Krásný den!

🌷

Jindřich Fialka
Zakladatel Sto skupin z.s.
Linkedin
Instagram

Mohlo by vás zajímat

Všechny články